Travel

Natali’s Steak secret!

Dit recept lijkt op Pekingeend. Het bevat dezelfde ingrediënten en sausjes. Echte pekingeend maken, met dat glimmende huidje dat langzaam wordt gedroogd in de oven; daarvoor kan je beter naar een goed Chinees restaurant. Maar eend maken op deze manier lijkt er veel op en is overheerlijk.

Dit gerecht heeft alles wat met Kerst te maken heeft, vind ik. 😉 Deze Chinese klassieker bevat namelijk:

– een oven
– een wilde vogel
– sausjes
– chique met je handen eten
– typische Kerstkruiden
– een potentieel prima combinatie met fantastische rode wijn

Wilde of tamme

Ik heb mijn eendgerecht gemaakt met tamme eend en wilde eend. Ik vond de wilde eend het lekkerste, alhoewel die een stuk minder vet was en kleiner (700 gram). De wilde eend had veel smaak en kwam sappig uit de oven.

Hierboven zie je een tamme eend. Hij is veel groter en vetter: ruim 1,5 kilo en moet daarom ook een stuk langer in de oven (zeker 2 uur). Vraag de slager wat hij adviseert. Ik vond de wilde eend lekkerder dus heb daarom ook dit recept hierop aangepast.

Hagel

Ik betaalde 16,99 euro voor mijn wilde en heb ‘m besteld bij een super goede lokale slager. In mijn geval is dat ‘Van Leeuwen Vleesch’.

De wilde Nederlandse eend is echt afgeschoten. Let er dus op dat je de hageleruit haalt. De slager doet dat al voor je, maar meestal vind je er nog wel een paar.

Oven

Eén wilde eend is net genoeg voor twee personen en hoeft maar kort in de oven (ongeveer 25 minuten).


Dit ‘oveneendrecept’ is genoeg voor 2 personen en is klaar in 1 uur en 15 minuten. 

Ingrediënten

Eend
700 gr wilde eend
4 cm, fijngehakte verse gember
4 cm gember ongeschild en in twee stukken gesneden
2-3 theelepels 5-kruidenmix
1 theelepel zout

Pannenkoekjes (ongeveer 20)

250 gram bloem
140 milliliter heet water
Snufje zout

Vulling

Komkommer
Lenteuitje
Spaanse Peper

Sauzen

  • Hoisinsauce (klik hier voor het recept)
  • Pruimensaus (klik hier voor het recept)

Bereiding

Mijn wilde eend heb ik eerst goed onderzocht op hagel. Daarna keep ik alleen de vette huid voorzichtig in. Het is best dun, dus opletten met een scherp mes dat je niet te diep gaat.

Het kruislings inkepen zorgt voor een knapperig huidje, dat niet te strak trekt, zodat de eend mooi gaart. Omdat ‘ie maar even hoeft, is dat belangrijk.

Gember maak je makkelijk schoon met een theelepel. Het velletje rasp je er zo vanaf. Handig voor grillig gevormde gemberwortels.

Ik hak dit stuk fijn en meng het met de 5-kruidenmix en het zout.

5-kruiden

Vijf kruidenmix bestaat uit kaneelsteranijsszechuanpepervenkelzaadnagelgruis (kruidnagel). Alle smaakgroepen, die we tot nu toe kennen, zitten in deze fantastische kruidenmix; zoet, zout, bitter, zuur en umami.

Insmeren

Ik ben niet zuinig met het insmeren van mijn eendje. Ik smeer en wrijf alles goed rondom en vooral op de vette bovenkant. Vergeet de binnenkant niet. Als daarin ook wat kruidenmix zit, vul ik de ruimte op met de twee stukken losse gember. Die hoeven niet geschild.

Ik laat mijn eend even zo staan (15-30 minuten). De huid marineert in de 5-kruidenmix terwijl mijn eend helemaal op kamertemperatuur kan komen.

Oven

De oven mag hoog op 22o graden Celsius. Ik verwarm de ovenschaal ook in de oven op.

Bakken

Als de oven heet is, haal ik voorzichtig de loeihete ovenschaal eruit. Ik leg mijn eend erop. Hoor het sissen. Nu is de onderkant meteen goed dichtgeschroeid en dat houdt sappen vast.

Ik bak mijn eend 20 minuten op 220 graden en daarna nog 5 minuten op 180 graden.

Ik breng de temperatuur wat terug op het laatst omdat ik niet wil dat ‘ie verbrandt, maar nog wel even doorgaart. Na de oven haal ik de schaal eruit en bedek die helemaal met zilverfolie.

Ik laat de eend zo nog zeker een half uur staan. De sappen die eruit zijn gelopen, zuigt het vlees weer op. Ook gaart de eend na en wordt alles lekker sappig. Hij blijft prima warm.

Chinese pannenkoekjes

Bij Pekingeend hoort een dun pannenkoekje dat je vult met knapperige groenten, zoals komkommer en lentuitjes in de lengte gesneden. Ik kan het niet laten en snij ook een chili peper in dunne reepjes. Verrukkelijk ;-).

Deegje

Nu de eend in de oven zit, heb ik tijd om de pannenkoekjes te maken. Ik zet een stoommandje (of neem een plat vergiet) boven water en breng aan de kook. Op de bodem van mijn mandje leg ik een ‘cartouche’; een rond geknipt bakpapiertje. Hij moet niet precies passen, maar juist wat te klein zijn, zodat er genoeg stoom langs kan.

Ik zet het mandje in een wok met water, maar het mandje raakt het water niet en breng aan de kook.

Dit gerecht heeft  PAULINE VAN PISANG SUSU   geschreven en komt van idem site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *